نقشه‌برداری

نقشه برداری ؛ یکی از نیازهای اساسی بشربرای شناخت بهتر محیط پیرامونش است تا بوسیله آن بتواند تسلط بیشتری برقسمتی از حیاتی ترین مسائل زندگی داشته باشد و یکی از بهترین روش ها برای تحقق این مهم داشتن دانش بر انواع نقشه‌برداری و کاربرد آن می باشد.

بکارگیری نقشه های ثبتی املاک (UTM) :

نقشه utm یک سیستم تصویر روی سیستم مختصاتی دو بعدی است که برای تعیین مکان یک نقطه برروی کره زمین استفاده می شود.به وسیله این روش ، مختصات هر نقطه روی کره زمین دارای یک مختصات اختصاصی است که در هیج جای کره زمین شبیه این مختصات را نمیتوان یافت و هر نقطه ازکره زمین مختصات منحصر به فرد خود را دارد.

جانمایی صفحه ستون در ساختمانهای فلزی و بتنی :

جانمایی صفحه ستون یا جانمایی بِیس پلِیت از نکات بسیار مهم و اساسی در اجرای سازه های فولادی میباشد. در سازه های بتنی نیز ریشه گذاری ستون ها همین کاربرد را دارند و استفاده درست و دقیق آنها در سایر بخش های سازه تاثیر چشمگیری دارد.

تفاوت بین سازه های فلزی و بتنی هم از صفحه ستون یا بیس پلیت شروع می شود. در سازه های بتنی برای اجرای ستون ها ریشه گذاری می شود. اما تشکیل صفحه ستون ها ، مستلزم دقت بیشتری نسبت به ریشه گذاری در سازه های بتنی می باشد.

مساحی و تفکیک اراضی :

مساحی به این معناست که یک قطعه زمین به صورت افقی اندازه گیری شود. تفکیک زمین عبارت است از تقسیم یک قطعه بزرگ به قطعات کوچک تر.

تهیه نقشه های توپوگرافی و محاسبه احجام عملیات خاکی :

نقشه توپوگرافی نگاره ای برای‌‌‎‌‌‎‎‎‎‌‌‌‌‎‎‎‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‎‎‏‏ نشان دادن ‌جزئیات عوارض و برجستگیهای سطح زمین در نقشه برداری است که از روشی به نام برداشت توپوگرافی استفاده می شود. در برداشت‌ توپوگرافی علاوه بر طول و عرض ، ارتفاع نقاط نیز برداشت می شود. در این نوع برداشت ، نقاط برداشتی طوری تنظیم میگردد که کلیه عوارض سطح زمین روی نقشه قابل ترسیم باشد و بتوان آنها را نشان داد و همچنین موقعیت و ارتفاع نقاط نسبت به یکدیگر واضح باشد.

جانمایی پلاک ثبتی و شناسایی محل ملک از روی اسناد قدیمی :

در مجموع برای آنکه بیشتر با  جانمایی پلاک ثبتی آشنا شویم میتوان بیان کرد که جانمایی پلاک ثبتی یعنی بررسی و تایید شدن پلاک ثبتی درج شده روی سند، متعلق به همان قطعه ای است که از طرف متقاضی تعرفه گردیده یا خیر. دلیل نیاز به “جانمایی پلاک ثبتی” نیز آن است که در گذشته محدوده ها و مرز ها به صورتی که امروزه از هم جدا شده اند، تعیین نشده بودند و نحوه واگذاری آن ها به صورت کاملا کلی و غیر اصولی بود.

به همین جهت امروزه کسانی که اسناد قدیمی قدیمی در دست دارند برای کار های رسمی ، جابجایی زمین و یا املاک خود به مشکل می خورند و نیاز دارند تا به روشی اصولی و علمی این حد و حدود و به نوعی مکان دقیق زمین و ساختمان خود را مشخص کنند.

تعیین موقعیت ماهواره ای املاک (GPS)چیست؟

Global Positioning System  یا همان سیستم موقعیت یاب مکانی در وسعت جهانیست که امروزه با عنوان جزئی از الزامات زندگی روزمره بشر شناخته شده است.

این سیستم موقعیت یابی جهانی توسط ایالات متحده امریکا و با پرتاب موشکی به فضا در سال ۱۹۷۸ و قرار دادن ماهواره ای در مدار زمین شروع به فعالیت کرده و مورد استفاده قرار گرفته است.

معرفی ابزارهای نقشه برداری

نقشه برداری یکی از کارهای بسیار مهم و پیچیده است که در ساختمان سازی و راه سازی برای مشخص

کردن نقاط دقیق مورد استفاده قرار می گیرد.

برای اینکه نقشه های کاملا اصولی بکار گرفته شود نیاز به ابزارهای نقشه برداری مناسب و کاملا دقیق است.برخی از مهم ترین وسایلی که در عملیات نقشه برداری ساختمان بکار میروند را در زیر گردآوری کرده ایم:

  1. انواع نوارهای متری برای محاسبه دقیق متراژ و مشخص کردن نقاط مانند: انواع مترهای نواری، متر های فایبرگلاس، متر لیزری و همچنین طول یاب های الکترونیکی
  2. وسایل مربوط به مشخص کردن نقاط در زمین مانند: میخ های چوبی، میخ های آهنی و....
  3. بکارگیری دوربین توتال استیشن که جزء پیشرفته ترین ابزارها برای نقشه برداری و طول یابی است و با کمک این دوربین اندازه گیری، پردازش و نمایش جزئیات انجام میشود.
  4. سیستم جی پی اس که به عنوان موقعیت یاب جهانی می تواند سیگنال های رادیویی و ماهواره‌ای را نیز انتقال دهد.
  5. تمام خدمات نقشه برداری ساختمان از جمله پیاده‌ سازی، فونداسیون، بررسی شاقول بودن ستون ها و همینطورمحاسبه احجام عملیات خاکی و نقشه های ازبیلت و بسیاری از موارد دیگر با کمک این ابزارها و بسیاری از ابزارهای مناسب صورت می گیرد.