کارشناس دادگستری نقشه برداری چه کسی است؟
کارشناس رسمی دادگستری، با کسب تخصص به وسیله تحصیلات و آزمون توانسته از کانون کارشناس دادگستری تاییدیه و پروانه فعالیت دریافت کند. چنین فردی علاوه بر داشتن تخصص های فنی، نیازمند داشتن تجربه کاری مناسب و اطلاعات ثبتی و حقوقی کامل در مورد حوزه کاری خود میباشد. برای مثال کارشناس دادگستری تحصیلاتش در زمینه نقشه برداری میباشد و مدتی در این زمینه تجربه داشته است سپس در آزمون کانون کارشناس شرکت کرده و مجاز به اخذ پروانه میباشد.
برای انجام برخی از مراحل اداری ثبت املاک و اسناد مربوط به آن ها الزامیست با افراد مختلفی در ارتباط باشیم و از آن ها خدمات بگیریم. کارشناس دادگستری نقشه برداری یکی از این افراد است که در واقع با داشتن پروانه مربوطه، مدارک یا نقشه ما را از نظر قانونی تایید کنند تا اداره مربوطه آن را بپذیرد و در اسناد صادره بکارگیرد. حال باید دید کارشناس دادگستری نقشه برداری کیست، چه تخصصی دارد و چگونه باید از او خدمات دریافت کرد.
انواع کارشناس رسمی دادگستری
هرکدام از نقشه ها ممکن است بسته به وضعیت مدارک و اطلاعات اراضی مالکان، نیاز به ارائه نقشه با مهر کارشناس باشد . سازمان ذیربط که معمولا اداره ثبت اسناد و املاک شهر شما است، ممکن است خواهان دو نوع کارشناس رسمی از شما باشد:
کارشناس رسمی امور ثبتی دادگستری
با توجه به مطالب گفته شده ، اگر داده هایی که مورد اختلاف است مربوط به موارد ثبتی و مالکیتی باشد، معمولا تایید کارشناس نقشه برداری به تنهایی نمیتواند کمک کننده باشد. در این موارد سازمان مربوطه از متقاضی می خواهد که نقشه تهیه شده را به تایید کارشناس رسمی امور ثبتی برساند. به نوعی، تایید چنین کارشناسی از نظر اجرایی بالاتر ومعتبرتر از مورد قبلی میباشد.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
گاهی اوقات به دلیل آنکه داده های مربوط به نقشه برداری دارای مشکلاتی هستند، اداره ثبت از شما می خواهد نقشه ای که تهیه می کنید را به تایید کارشناس نقشه برداری برسانید. نقشه برداری البته به سمتی رفته است که برای اکثر نقشه ها چنین تاییدیه هایی را از متقاضی می خواهد. اما اگر داده هایی که مورد اختلاف است مربوط به موارد ثبتی و مالکیتی باشد، معمولا تایید این کارشناس کفایت نمیکند.
بنابراین با توجه به مطالب گفته شده با وظایف و شرح فعالیت های این دونوع کارشناس اشنا شده ایم.
وظایف مربوط به کارشناس دادگستری نقشه برداری
به طور کلی کارشناس دادگستری مدارک و نقشه های تهیه شده را از نظر حقوقی، قانونی و ثبتی تایید می کند. این تاییدیه به گونه ای است که مدارک در ادارات مربوطه حتی می تواند در اسناد رسمی صادره کاربردی باشد. به عبارت دیگر، وظایف کلیدی کارشناسان این است که نقشه های تهیه شده از نظر حقوقی و ثبتی بازبینی و مورد تایید قرار بگیرد. در واقع مسئولیت صحیح بودن نقشه ها برعهده کارشناسی است که آن را مهر می کند.
در چه شرایطی مهر کارشناس دادگستری نقشه برداری الزامی میباشد؟
اصولا هر زمانی که قرار است نقشه برداشت شده در یک ارگان دولتی، قضایی یا ثبتی کاربردی باشد حتما باید کارشناس آن را تایید کند. برخی از مهمترین مواردی که می توان به آن اشاره کرد موارد زیر است:
-
نقشه utm ماده ۱۴۷
در قانون تعیین و تکلیف اراضی فاقد سند که به املاک قولنامه ای و سند مشاعی، سند تک برگ شش دانگ ارائه می دهد نیز گاهی تاییدیه کارشناس دادگستری الزامی است.. البته این مورد برای املاکی با شرایط خاص است و در حالت عادی برای نقشه utm ماده ۱۴۷ مهر کارشناس نظام کاردانی یا نظام مهندسی کافی است البته باید دقت داشت که این مسئله بستگی به جزئیات ملک و پرونده دارد.
-
نقشه utm تک برگی
هنگامی که سند دفترچه ای شما به سند تک برگی تبدیل شود، الزامیست که نقشه دقیقی همراه با تایید کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری از آن تهیه گردد. البته با توجه به شرایط ملک ممکن است سازمان مربوطه از شما تایید کارشناس دادگستری امور ثبتی را هم بخواهد. علت این امر آن است که در سند های تک برگی، نقشه ملک مذکور وجود دارد. بنابراین باید یک کارشناس دادگستری آن را مورد تایید قرار دهد.