مفهوم سامانه یا شبکه شمیم:
سامانه شمیم متشکل از ۱۴۴ ایستگاه مرجع یا CORS که با فرستادن تصحیحات به اکثر مناطق کشور از جمله ورامین امکان به دقت رسیدن گیرنده های ROVER را ایجاد می نماید. این سامانه با بکارگیری از یک IP و Port استاتیک امکان اتصال و بهره گیری گیرنده های روور را از طریق شبکه GSM و GPRS فراهم می نماید. استفاده از سامانه شمیم درحال حاضر برای تمام مردم کشور رایگان است ولی تصمیماتی گرفته شده مبنی بر اینکه تا مدتی دیگر همانند سامانه مشابه در ترکیه مشمول پرداخت حق اشتراک گردد . این سامانه توسط اداره ثبت اسناد و املاک کشور (کاداستر ) ایجاد شده و هدف اصلی آن ایجاد یک بستر مناسب جهت جلوگیری از دعاوی ملکی و زمین خواری (در ورامین) بوده است . کاربران سامانه شمیم به سه دسته یوزر معمولی و آزاد ، کاربران دارای کد SSAA (کارمندان اداره ثبت اسناد و املاک ) ، SSBR ( کاربران برون سازمانی اداره ثبت اسناد و املاک) تقسیم شده اند .
چگونگی برقراری ارتباط با سامانه شمیم:
ارسال تصحیحات از طریق شبکه اینترنت برقرار میگردد لذا جهت اتصال به این سامانه دستگاه Rover شما الزاما باید از طریق ماژول GSM داخلی آنتن یا رسیور برقرار شود یا اصطلاحا دستگاه شما الزامیست که سیمکارت خور باشد . این نکته حائز اهمیت است که گیرنده های قدیمی این قابلیت را ندارند و بعضی از سیستم های متوسط این ارتباط را تنها از طریق سیمکارت روی کنترلر تامین می نمایند و سیمکارت خور نمی باشند . وابسته بودن اتصال به اینترنت کنترلر در موارد بسیاری سبب قطعی ارتباط می گردد. بنابراین بهتر است که خود آنتن دستگاه قابلیت نصب سیمکارت را داشته باشد .
آیا برداشت نقاط در منطقه ای که اینترنت وجود ندارد با سامانه شمیم امکانپذیر می باشد ؟ پیاده سازی چگونه انجام میشود ؟
خوشبختانه سامانه شمیم مجهز به سیستم پردازش اتوماتیک می باشد که نام آن اسپایدر است و دستگاه های نسل جدید قابلیتی به نام پی پی کی دارد که داده های ماهواره ها رو ذخیره می نماید . با برداشت نقاط به روش PPK توی لحظه ی برداشت دقت و کیفیت اطلاعات مشاهده نمیشود بنابراین بعد از برداشت فایل خام باید آن فایل را به فرمت راینکس تبدیل نمایید و در سامانه شمیم آپلود کنید تا نرم افزار تحت وب سامانه شمیم فایل مورد نظر را پردازش کند و مختصات نقاط را بصورت دقیق در قالب یک فایل تکست یا pdf تحویل دهد . روند روش برداشت پی پی کی یک از روش آر تی کی کند تر است و حداقل یک دقیقه روی نقطه دستگاه موم ثابت و بدون لرزش می ماند تا کیفیت داده ها بالا باشد و قابلیت پردازش را پیدا نماید . بنابراین در صورتیکه اینترنت وجود نداشته باشد شما نباید نگران باشید چون قابلیت پی پی کی برای دستگاه ژئوپوز وجود خواهد داشت .
موارد کاربردی سامانه شمیم ورامین :
کاربرد سامانه شمیم در زمینه مطالعات تکتونیک و زلزله، نقشه برداری راه، ناوبری دقیق سیستم های حمل و نقل و امداد، مدیریت بحران، هواشناسی، نقشه برداری سد، نقشه برداری پل، فرونشست، مطالعه لایه های یونوسفر و تروپوسفر و پروژه هایی که در زمینه تحقیقات میباشند و در سطح ملی فعالیت دارند، اشاره کرد. تعداد ایستگاه های این سامانه در کل کشور صد و چهل و چهار عدد است و نصب آنها طوری طراحی شده که فاصله آنها از یکدیگر به اندازه شصت تا صد و نود کیلومتراست.
ارائه سرویس و پشتیبانی در سامانه شمیم در ورامین :
سرور مرکزی در قسمت ارائه سرویس و پشتیبانی قرار دارد که داده های مشاهداتی از جانب ایستگاه ها را دریافت می کند و مورد پردازش قرار می دهد و برای اینکه موقعیت آنی دقیق تعیین شود تصحیحاتی را به گیرنده های Rover که به سامانه متصل هستند، فرستاده میشود. پشتیبانی ایستگاه های مرکزی توسط ابن بخش است تا مشکلات احتمالی را حل و فصل نماید. این مشکلات شامل برطرف کردن ایرادات سخت افزاری و نرم افزاری خواهد بود که شامل رخ دادن ایراد در گیرنده های مرجع GNSS است. هم چنین زمانی که ارتباط ایستگاه با سرور مرکزی قطع می شود یا برای رساندن تصحیحات به کاربران اختلال ایجاد می شود، این بخش شروع به فعالیت می کند.